A

STUDIEDOMEIN

Economie en organisatie, STEM

Applicatie- & Databeheer

Ben jij gebeten door de wereld van software, hardware, webdesign, dataverwerking en netwerkbeheer? Wil je graag de ontwikkelende kracht zijn achter de technologieën die ons dagelijks leven vormgeven? Ontwerp je graag software en websites? Ben je gebeten om de laatste hardware evoluties op te volgen om zo de krachtigste computers van ATX-moederbord tot ZIF-CPU’s in elkaar te steken? Dan is de studierichting applicatie- en databeheer jou op het lijf geschreven!

Deze richting opent de deur naar vele boeiende carrières met zeer aantrekkelijke verloningen. Dit is en blijft nog steeds een knelpuntberoep. De vraag naar nieuwe IT-experts is nog steeds groot. Word jij 1 daarvan?

Wat mag je verwachten van Applicatie- & Databeheer?

  • Je leert in C#, een zeer krachtige en veel gebruikte programmeertaal, formulieren (Windows Desktop Applicaties) ontwerpen en programmeren. Je maakt dus software op maat van de klant.
    In het laatste jaar leer je werken met WPF, een opvolger die de lay-out, de algemene “User Experience UX” aantrekkelijker maakt dan de klassieke desktop apps. Je zal ook kort in aanraking komen hoe je mobile apps maakt voor de smartphone.
  • Webdesign leunt daar dicht bij aan. Je leert websites bouwen vanaf 0 in HTML. Maar je leert bovendien krachtige talen die zich hebben genest in HTML zoals CSS om je website ook een aantrekkelijker look te geven en Javascript om je website meer interactief te maken.
  • Voor databanken leer je eerst in een beginnersvriendelijke omgeving query’s vormen aan de hand van zeer visuele hulpmiddelen in Access. Daarna leer je omgaan de data te normaliseren zodat dit op grote schaal werkbaar blijft. Ook formulieren leer je eerst in Access maken.
    Die ervaring kan je het laatste jaar gebruiken om gegevens van je MySQL database server naar je desktop apps of website door te sluizen via de SQL-taal.
  • Applicatie- en Databeheer is een technologische en theoretisch-praktische gerichte studierichting in de dubbele finaliteit die bij het studiedomein STEM hoort. Een computer baseert zijn werking op wetenschap, logica en uiteindelijk waar alle wetenschappelijke richtingen zich baseren, op wiskunde. Basiskennis is een aanrader maar er is veel oefentijd tijdens de IT-vakken om die logica ook nog onder te knie te krijgen tijdens het studieverloop.

 

 

Wat na je studie?

Wil je verder studeren of meteen aan de slag? Beide kunnen prima.

Als je wil verder studeren kan dat zowel in de meest voor de hand liggende opvolgende richting als bachelor in de toegepaste informatica in een 3-jarig traject aan de hogeschool of als master in de toegepaste informatica als 5-jarig traject aan de universiteit. Er zijn uiteraard nog vele andere richtingen op hoger onderwijs en universiteit die ook aansluiten bij de richting IT als gebeten bent door een ander deeldomein.

Wil je liever meteen aan de slag? Ofwel kies je jou toe te spitsen om software te ontwikkelen. Je kan ook als consultant makkelijk aan de slag eens je een niche vindt waarin je jou specialiseert. Je kan ook aan de slag als webdesigner. Ofwel in een IT-bedrijf, maar ook hier wint freelancer steeds meer terrein.

Hou je liever bezig met hardware. Sta je graag klanten ten dienste? Dan is mogelijks pc-deskundige in een computerwinkel meer iets voor jou. Liever op weg, misschien roept onderhoudstechnicus meer enthousiasme naar je boven?

Ben je gebeten van alles wat met elkaar communiceert? Misschien wil je jou wel verdiepen als netwerkbeheerder.

Je hoeft je ook niet per se op iets toe te spitsen. Je kan je als allround informaticus bij een klein bedrijf terecht waar je jouw kostbare expertise deelt.

Overtuigd?

Schrijf je nu in voor deze studierichting die jouw passie aanwakkert en je TALenten laat bloeien.

Heb je vragen? Ontmoet je graag een leerkracht? Wil je meer weten?

Welkom in onze chatsessies!

Proef van de sfeer en ontdek onze school!

Leerlingenbegeleiding

Leerlingensecretariaat

De sterkte band met mijn leerkrachten is echt tof!

Interesse in deze richting?